For nylig har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) – i samarbejde med CO Industri og Dansk Industri – arrangeret et seminar, hvor ny forskning dokumenterede, at skæve arbejdstider over en længere periode bl.a. kan forårsage kræft.

Dette er en vigtig opdagelse, da skæve arbejdstider i disse dage især vinder frem i industrien, byggebranchen samt inden for handel- og transportbranchen og kommunikationsområdet.

Skiftende arbejdstider medfører både fysiske og psykiske lidelser
Arbejder du som sygeplejerske, inden for politiet, på fabrik, i døgnbutik, som chauffør eller renovationsarbejder har du dokumenteret en større risiko for at lide af irritabilitet, rastløshed, angst og nervøsitet.

Undersøgelser påviser, at skiftende arbejdstider ikke kun øger risikoen for psykiske lidelser, men også øger risiko for alvorlige fysiske sygdomme som fx mavesår, hjerte-kar-sygdomme og sågar brystkræft.

De fleste danskere med skæve arbejdstider oparbejder endvidere en søvnmangel på gennemsnitlig én til tre timer om dagen, hvilket i sig selv kan være sundhedsskadeligt.

Kræft i forskellige former
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse understregede til seminaret, at der de facto er større sundhedsrisiko ved at have skæve arbejdstider. Hvis du arbejder i en lufthavn om natten, er du faktisk i større sundhedsrisikofare end hvis du fx har et job, hvor du jævnligt er i tæt kontakt med giftige kemikalier.

Samtidig tyder studier på, at kræftformer som brystkræft, prostatakræft, tyktarmskræft og endetarmskræft også sættes i direkte forbindelse til hyppigt natarbejde.

Giv ansatte indflydelse på arbejdstider
Forskning kunne i samme spor afsløre, at når arbejdsgiverne giver medarbejdere mulighed for mere fleksible arbejdstider, så falder sygefraværet markant.

Større indflydelse betyder således, at så snart en medarbejder får mulighed for selv at påpege hvilke vagter eller skiftehold der foretrækkes, så øger det trivslen markant, når arbejdstidspunktet bedre tilpasses den ansattes individuelle behov.

Kontakt Sven Møller eller Ture Wibrand på 70 222 455 – eller skriv til os på info@apvkvik.dk for at høre om vores trivselsundersøgelser der kan afsløre, om arbejdstiderne passer dine medarbejdere.