En spritny rapport fra Sundhedsstyrelsen (“Sygdomsbyrden i Danmark 2015”) dokumenterer, at angst og ondt i ryggen er de to lidelser, som vi danskere lider mest af.

Samfundsøkonomi står for skud
Især angst overrasker negativt i undersøgelsen. Hele 7 % af alle sygedage i Danmark skyldes angst, der er ved at udvikle sig til et større samfundsproblem. Undersøgelsen dokumenterer, at også erhvervsaktive danskeres mentale sundhed er forringet i en sådan grad, at den belaster såvel generel livskvalitet som vores samfundsøkonomi.

Grunden til at angst belaster samfundsøkonomien så hårdt er, at stadig flere dagligt må sygemelde sig og senere gå på sygedagpenge i længere tid – for endeligt helt lade sig førtidspensionere. Dette er naturligvis omkostningstungt – også indberegnet den økonomiske støtte fra det offentlige til psykologhjælp, mv.

Angst er i farlig fremmarch
De nye tal for angst er ikke kun overraskende – de er også højst alarmerende:

  • 136.000 danskere har allerede en angstdiagnose.
  • 17.000 nye danskere får hvert år konstateret angst.
  • 1.900 danskere får hvert år tilkendt førtidspension på grund af en angstdiagnose.
  • Angst er den 3. hyppigste diagnose, vi danskere får stillet, når vi går til læge.
  • Erhvervsaktive med angst har væsentlige flere sygedage end erhvervsaktive uden angst (Rapporten angiver 1,9 millioner flere sygedage i alt).
  • Angst koster samfundet 8,6 milliarder kroner i tabt arbejdsproduktion.

Angst rammer alle
Modsat andre sygdomme, så rammer angst bredt. Angst tager således ikke hensyn til hverken køn, alder eller social status. En af teorierne vedrørende årsagen til den hastigt stigende angst er, at angst stammer fra det stadig mere udbredte stress-fænomen, eftersom stress og pres ofte udløser angst i en eller anden form.

Ondt i ryggen
På den fysiske front er det – mere velkendt – ondt i ryggen (og nakke), som er den mest udbredte fysiske sygdom. Hele 1 million danskere døjer med jævnligt ondt i ryggen, også når vi går på arbejde.

Helt konkret er det primært nakkesmerter og smerter i lænderyg som er hyppigste årsag til at danskere sygemelder sig. 900.000 danskere er allerede registreret med lænderygsmerter, og hvert år koster rygsmerter samfundet 4,8 milliarder kroner på grund af tabt arbejdsproduktion.

APVKVIK produktudvikler på baggrund af ny viden
På baggrund af den nye viden fra Sundhedsstyrelsen, så indarbejder APVKVIK nye spørgsmål vedrørende trivsel i vores spørgeskema-produkter. Således får din virksomhed en garanti for høj relevans og aktualitet, næste gang I foretager en APV undersøgelse.

Ønsker du at studere rapporten nærmere, så findes den her:
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2015/~/media/00C6825B11BD46F9B064536C6E7DFBA0.ashx

 

Kontakt Sven Møller eller Ture Wibrand på 70 222 455 – eller skriv til os på info@apvkvik.dk. for at høre om vores trivselsundersøgelser, der også tager temperaturen på angst og ondt i ryggen hos dine medarbejdere.